Karl Marx 1818: 200 ani de la naștere

Karl Marx s-a născut la 5 mai 1818, în oraşul Trier (Prusia). După absolvirea liceului din Trier, Marx urmează cursurile întîi la Universitatea din Bonn, apoi la cea din Berlin, studiind dreptul, dar mai ales istoria şi filozofia. La Berlin, se alătură cercului „hegelienilor de stînga“ (Bruno Baueri) şi alţii, care încercau să tragă din filozofia lui Hegel concluzii ateiste şi revoluţionare. După terminarea studiilor universitare, Marx se mută la Bonn cu intenţia de a îmbrăţişa cariera universitară.

blos064bDezvoltarea ideilor hegelianismului de stînga înregistra în acea perioadă în Germania progrese rapide. În octombrie 1842 Marx devine redactor-şef la „Gazeta renană“ şi se mută de la Bonn la Colonia.  Întrucît în activitatea sa publicistică se lovise de faptul că nu cunoştea suficient economia politică, Marx se apucă să studieze cu rîvnă această ştiinţă.

În 1843 se căsătoreşte, la Kreuznach, cu Jenny von Westphalen, prietena sa din copilărie, cu care logodit încă din anii studenţiei. În toamna anului 1843, Marx se mută la Paris pentru a scoate aici, în străinătate, o revistă radicală împreună cu Arnold Ruge. Dar din această revistă, intitulată „Analele germano-franceze“, nu apare decît un singur număr. Ea îşi încetează apariţia din cauza greutăţilor legate de difuzarea ei clandestină în Germania şi din cauza divergenţelor dintre Marx şi Ruge.Marx_and_Engels

În septembrie 1844 vine pentru cîteva zile la Paris Friedrich Engels, care devine de atunci prietenul cel mai apropiat al lui Marx. Amîndoi participă în modul cel mai activ la viaţa clocotitoare a grupurilor revoluţionare din Paris. Luptînd cu îndîrjire împotriva feluritelor doctrine ale socialismului mic-burghez, ei elaborează teoria şi tactica socialismului proletar revoluţionar sau a comunismului (marxismului). În 1845, la cererea insistentă a guvernului prusian, Marx este expulzat din Paris ca revoluţionar primejdios. El se mută la Bruxelles. În primăvara anului 1847, Marx şi Engels aderă la o asociaţie secretă de propagandă, denumită „Liga comuniştilor“, şi participă la Congresul al II-lea al acestei Ligi (Londra, noiembrie 1847), unde au un rol de seamă. Din însărcinarea acestui congres ei scriu celebrul „Manifest al Partidului Comunist“ apărut în februarie 1848. În 1864, este întemeiată la Londra celebra „Asociaţia Internaţionala a Muncitorilor“. Marx a fost sufletul acestei asociaţii, autorul al unei serii de rezoluţii, declaraţii şi manifeste. Marx făureşte o tactică unitară a luptei proletare a clasei muncitoare din diferitele ţări.

 

La 2 decembrie 1881 îi moare soţia. La 14 martie 1883 Marx adoarme pentru totdeauna în fotoliul său. Este înmormîntat, alături de soţia sa, în cimitirul Highgate din Londra. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la nașterea renumitului filozof, istoric, economist, sociolog și jurnalist. Cu acest prilej, în toată Germania au fost puse în vânzare numeroase suveniruri cu imaginea lui Marx.

Surse:

 

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s