Suchen und Finden – exploararea catalogului electronic

 La 25 Aprilie, a avut loc cea dea 4-a ședință a Serviciului ”Citește și recomandă”. De data aceasta scopul trainig-ului efectuat a fost instruirea elevilor în utilizarea catalogului electronic al Bibliotecii Municipale, iar cea dea doua parte a trainingului a fost dedicată Zilei Internaționale a cărții și a dreptului de autor, care a avut loc la data de 23 Aprilie.

Copiii au aflat cum, cînd și unde au apărut primele cărți și cum au evoluat acestea pînă în prezent. Cum se știe, cea mai veche metodă de a transmite mesaje și povești era prin transmitere orală. Iar după ce au fost inventate cele mai antice sisteme de scriere,  toate gîndurile și povestirile erau aranjate pe tăblițele de lut, papirus și pergamente. Înainte de invenția și adoptarea tiparului, toate cărțile erau copiate de mână, de aceea ele erau scumpe și rare. Doar bisericile, universitățile și nobilii bogați își permiteau cărți, care erau deseori legate cu lanțuri pentru a preveni furtul lor. În mijlocul secolului XIX, hârtia făcută din pulpă (celuloză, lemn) a fost introdusă deoarece era mai ieftină, astfel că s-au putut realiza romane ieftine, manuale școlare și cărți din orice domeniu, ducând la un salt al alfabetizării în națiunile industrializate și a ușurat răspândirea informației în timpul celei de-a doua revoluție industrială.

În secolul al XX-lea bibliotecile au făcut față unei rate de publicări din ce în ce mai mari, acest efect făcând parte din explozia informațională. Inventarea Internetului și a publicării electronice (v. Tehnoredactare computerizată) a făcut ca multe din informațiile noi să nu mai fie tipărite în cărți, ci puse la dispoziție de exemplu online, printr-o bibliotecă digitală virtuală, pe CD-ROM sau în formă de cărți electronice, virtuale (engleză: e-books). Aceasta a mărit gradul de complexitate pentru edituri și biblioteci, în timp ce totuși publicațiile pe hârtie tradiționale nu și-au redus nici ele volumul.

IMG_20170502_151929

Catalogul electronic al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” oferă acces la colecția bibliotecii: cărți, seriale, muzică tipărită, descrieri analitice, documente AV, hărti, artefacte. În contul personal din OPAC fiecare cititor înregistrat poate să efectueze căutări simple și avansate, naviga pe raftul virtual și vedea locul cărții pe raft, rezerva documentul necesar, selecta mai multe notițe bibliografice în lista de rezultat, aprecia documentul și a-l recomanda prietenilor și colegilor și deasemenea cititorii au posibilitatea de a propune pentru achiziții o carte nou apărută sau care lipsește în colecția BM.

Quelle:

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s